SGK emekçileri haklarını istiyor

SGK emekçileri haklarını istiyor haberivme.com

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri Sosyal Güvenlik Kurumu emekçilerinin haklarını talep edip bir günlüğüne iş bıraktılar.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, bugün uyarı amaçlı bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu emekçilerinin kamuda en az ücret alarak yoksulluğa mahkum edildiklerinin altı çizilerek “İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” dediler.

“HAKKIMIZI İSTİYORUZ!”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde yapılan basın açıklamasıyla bir günlük iş bırakma eylemine girdiklerini açıklayan BES üyeleri, “hakkımız olanı istiyoruz” çağrısında bulundu. Basın açıklamasını okuyan BES ve TİS Hukuk Sekreteri Egemen Yıldız, “Sosyal Güvenlik Emekçileri kamuda en az ücret alarak yoksulluğa mahkum edilmenin yanında artık mobbing haline gelen ağır iş yükü ile baş etmeye çalışmaktadır. Yine 1999 depremi fırsat bilinerek, bizlerinde içinde bulunduğu sendikaların yoğun itirazına rağmen çıkarılan, emeklilik düzenlemesinin yarattığı yaş mağduriyetini, gidermek için çıkarılan hiçbir yapısal düzenleme ve önlem alınmadan alelacele uygulamaya konulan EYT düzenlemesi, neticesinde Sosyal Güvenlik Emekçileri ağır bir iş yükü ile karşı karşıyadır” dedi.

“İŞ YÜKÜ İLE BAŞ BAŞA BIRAKIDIRLAR”

Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezleri’nin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluştuğuna işaret eden Yıldız, bugün gelinen nokta itibarıyla Sosyal Güvenlik emekçilerinin normal iş yükünün katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti, “Sosyal Güvenlik Emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, Soysal Güvenlik Emekçilerinin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıplarını görmezden gelmeye devam etmektedirler.”

“TASARRUF DEYİNCE AKLA İLK GELEN KAMU ÇALIŞANLARI”

Yıldız, “Bilindiği gibi kamuda tasarruf deyince ilk akla gelen kamu çalışanlarının mevcut haklarını kısıtlama olmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK Emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılması ve ilgili kanun hükmünde kararnamenin mali hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen; ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmemesidir. Sosyal Güvenlik Emekçileri bu mağduriyetlerinin yanında bir de 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutulmuştur” şeklinde konuştu.

HAKLARINI SIRALADILAR

Büro Emekçileri Sendikası olarak bugün uyarı amaçlı bir günlük iş bırakma eyleminde olduklarını bir kez daha tekrarlayan Yıldız, “SGK, doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet veren, Mevzuat ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” diyerek ilgililere buradan bir kez daha şöyle seslendiler;

“Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi istiyoruz!

Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini talep ediyoruz.

Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına 3600 ek gösterge istiyoruz!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

Ücretsiz yemek ve düzenli servis hizmeti istiyoruz!

“Yani Hakkımız Olanı İstiyoruz.” Kurum emekçilerinin haklı taleplerinin kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için, yetki alanımızda bulunan bütün sendikaların yan yana gelerek birlikte mücadele etmesini önemsiyor ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. İnanıyoruz ki, bizlerin birlikte, yan yana mücadele etmesi, haklı taleplerimizin kazanıma dönüşmesine katkı sunacaktır.”